True and tested recipes that we wanna share with each other.



Tuesday, May 10, 2005

Kari Ikan Salmon

Bahan Bahan
2 salmon steak ( not fillet )
Bawang merah
Bawang putih
Halba campur
Daun kari
Rempah kari ikan ( di bancuh dengan air )
Santan
Bendi ( buleh jugak guna tomato )
Garam dan asam jawa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Cara
1. Tumis bawang merah, putih, halba campur dan juga daun kari ( sehingga naik bau )
2. Masukkan rempah yang telah di bancuh dengan air dan masak sehingga pecah minyak
3. Masukkan santan
4. Masokkan salmon tadi dan juga bahan bahan perasa ( garam, asam jawa )
5. Masokkan bendi atau tomato
6. Biarkan mendidih dalam 10-15 minit
7. Bulehla di hidangkan dengan nasi panas, kicap Kipas Udang dan juga telor masin.

*selalu guna ikan trout, tapi semalam guna salmon. Rasanyer lagik sedap sebab ikan salmon ni teramat la rich dan lemak !

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hi! fasha selalu buat kari ikan salmon ni memang sedapp ya amat!!Cuba lah ngan kepala ikan salmon lagi terangkat!!Dilla, boleh buat sendiri halba campur tu, campurkan sikit halba, biji jintan putih (cumin) dgn biji sawi (black mustard) yg warna hitam dah cukupp wangi dah! trylah!!

2:20 am

 

Post a Comment

<< Home