True and tested recipes that we wanna share with each other.



Tuesday, May 10, 2005

Kari Ikan Salmon

Bahan Bahan
2 salmon steak ( not fillet )
Bawang merah
Bawang putih
Halba campur
Daun kari
Rempah kari ikan ( di bancuh dengan air )
Santan
Bendi ( buleh jugak guna tomato )
Garam dan asam jawa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Cara
1. Tumis bawang merah, putih, halba campur dan juga daun kari ( sehingga naik bau )
2. Masukkan rempah yang telah di bancuh dengan air dan masak sehingga pecah minyak
3. Masukkan santan
4. Masokkan salmon tadi dan juga bahan bahan perasa ( garam, asam jawa )
5. Masokkan bendi atau tomato
6. Biarkan mendidih dalam 10-15 minit
7. Bulehla di hidangkan dengan nasi panas, kicap Kipas Udang dan juga telor masin.

*selalu guna ikan trout, tapi semalam guna salmon. Rasanyer lagik sedap sebab ikan salmon ni teramat la rich dan lemak !